Pštrosí farma na Vršku přináší odzkoušený recept, který zasytí zhruba 4 jedlíky. Tento recept je ideální na brunch nebo večerní párty. Vejce pštrosa Nandu Pampového je velikosti srovnatelné zhruba s 13 vajíčky slepice domácí. Neotřelé podávání této delikatesy je ideální s chřestem, který se namáčí přímo do míchaných vajíček a slouží jako lžička.

PORCE: 4
PŘÍPRAVA: 15 min
VAŘENÍ: 10 min

INGREDIENCE

  • 250 - 350g středního chřestu - dřevnatá stopka je odstraněna
  • 1 vejce Nandu pampového
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 15 g másla nakrájeného na malé kousky
  • 1 polévkovou lžíci nasekané petrželky nebo pažitky
  • mořská sůl

POSTUP

Ve středním hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Mezi tím opatrně odstraňte vrchní část skořápky, tak aby nám spodní část sloužila jako nádobka k servírování. Ze spodní část skořápky odstraňte vaječnou blánu, skořápku umyjte a osušte. Nyní je skořápka připravená, zbývá už jen najít například skleničku na zmrzlinu, která bude sloužit jako držák. V misce rozmíchejte žloutek s bílkem, přidejte sůl a pepř dle chuti. Na větší pánvičce rozehřejte máslo a předejte 100 ml smetany ke šlehání, poté přilijte rozmíchaný obsah vajíčka a za občasného míchaní přidejte nadrobno nasekanou petrželku či pažitku a vařte zhruba 5 - 7 minut až do krémové textury.

Na 5 minut nechte vařit chřest v osolené vodě, kterou jsme si předem přivedli k varu. Jakmile je vejce uvařeno, opatrně jej naberte do připravené skořápky. Zkontrolujte, zda je chřest hotov a to tak, že odkrojíte kousek od silnějšího konce. Pokud je měkký, můžeme se pustit s chutí do jídla.

Teď už jen přeji dobrou chuť :)