Filet ze pštrosa v pomerančové marinádě a pečená zelenina na plechu

INGREDIENCE na 4 porce

Maso 

  • 4 x filet ze pštrosa cca 250g jeden
  • olej na opečení
  • 100g másla
  • 100ml červeného vína

Marináda

  • Štáva z 1 pomeranče
  • 6 lžic oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 stroužek utřeného česneku se solí
  • sůl a pepř dle chuti

Zelenina

  • 2 menší červené řepy
  • 2 oloupané červené cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 4 oloupané brambory
  • 10 malých krémových žampionů
  • 2 jarní cibule
  • sůl, pepř, olivový olej

POSTUP

Ze šťávy z pomerančů, oleje a medu vymícháme základ na marinádu, přidáme nasekaný zázvor, lístečky tymiánu a česnek. Maso necháme min. 4 hodiny, nejlépe do druhého dne marinovat. Cca 2 hodiny před samotným opékáním vyndáme z lednice. Pánev rozpálíme naplno. Marinádu ze steaku setřeme, aby se nám nepřipalovala. Steaky potřeme olejem a zprudka opečeme ze všech stran. Oheň zmírníme a opékáme opět ze všech stran. Steaky dáme do alobalu a necháme odpočívat. Do výpeku nalijeme červené víno a necháme téměř vyvařit. Pánev vypneme a přidáme kousek másla. Maso vyndáme z alobalu a šťávu vylijeme do pánve. Omáčku dochutíme solí a pepřem.

Pečená zelenina v troubě
Oloupané brambory nakrájíme na větší kousky, cibuli a řepu na klínky, žampiony necháme v celku a z jarních cibulek odkrojíme spodní část. Vše dáme společně s česnekem na plech nebo zapékací misku, ochutíme a pokapeme olivovým olejem. Pečeme na 180°C cca 15 minut nebo dle barvy. Po dopečení přidáme nakrájenou zelenou část z jarních cibulek.