Filet ze pštrosa v pomerančové marinádě a pečená zelenina na plechu
INGREDIENCE na 4 porce
Maso
- 4 x filet ze pštrosa cca 250g jeden
- olej na opečení
- 100g másla
- 100ml červeného vína
Marináda
- Štáva z 1 pomeranče
- 6 lžic oleje
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru
- 1 snítka tymiánu
- 1 stroužek utřeného česneku se solí
- sůl a pepř dle chuti
Zelenina
- 2 menší červené řepy
- 2 oloupané červené cibule
- 6 stroužků česneku
- 4 oloupané brambory
- 10 malých krémových žampionů
- 2 jarní cibule
- sůl, pepř, olivový olej
POSTUP
Ze šťávy z pomerančů, oleje a medu vymícháme základ na marinádu, přidáme nasekaný zázvor, lístečky tymiánu a česnek. Maso necháme min. 4 hodiny, nejlépe do druhého dne marinovat. Cca 2 hodiny před samotným opékáním vyndáme z lednice. Pánev rozpálíme naplno. Marinádu ze steaku setřeme, aby se nám nepřipalovala. Steaky potřeme olejem a zprudka opečeme ze všech stran. Oheň zmírníme a opékáme opět ze všech stran. Steaky dáme do alobalu a necháme odpočívat. Do výpeku nalijeme červené víno a necháme téměř vyvařit. Pánev vypneme a přidáme kousek másla. Maso vyndáme z alobalu a šťávu vylijeme do pánve. Omáčku dochutíme solí a pepřem.
Pečená zelenina v troubě
Oloupané brambory nakrájíme na větší kousky, cibuli a řepu na klínky, žampiony necháme v celku a z jarních cibulek odkrojíme spodní část. Vše dáme společně s česnekem na plech nebo zapékací misku, ochutíme a pokapeme olivovým olejem. Pečeme na 180°C cca 15 minut nebo dle barvy. Po dopečení přidáme nakrájenou zelenou část z jarních cibulek.